Ga naar de inhoud

Lezing oud-landmachtofficier Glenn Bloemberg bij Sociëteit De Tamboer

Op donderdag 15 juni 2023 geeft oud-officier Glenn Bloemberg een lezing over het “Effectief inzetten van militair vermogen op het slagveld” bij Sociëteit De Tamboer.

Na de val van “de Muur” in 1989 en de geopolitieke ontwikkelingen daarna, ontstond bij veel mensen de overtuiging dat een grootschalige landoorlog tussen verschillende landen in Europa tot het verleden behoorde. Bezuinigingen op Defensie bleek een logische reactie op die verminderde dreiging van grootschalige oorlog in de wereld. Oorlog speelde zich immers vooral elders in de wereld en met name regionaal af. De Golfoorlog, Tsjetsjenië, Afghanistan, Irak en Syrië lijken allemaal ver weg van “de westerse wereld”. Ook de aard van conflicten veranderde met de tijd waardoor ook de inzet van de westerse Defensie veranderde. Voor Nederland waren het vooral de ‘vredesmissies’ of ‘opbouwmissies’ waarvoor Defensie werd ingezet.

Sinds 24 februari 2022 speelt er zich een landoorlog af op nauwelijks 2000km afstand van Nederland. Een oorlog met grote impact op alle Europese landen en ver daarbuiten. NATO bondgenoten leveren wapens, munitie en ander materieel aan Oekraïne in de hoop dat het land daarmee de Russische agressor snel zal verslaan.

Wat is ervoor nodig om al die extra capaciteiten zoals zware artillerie en moderne tanks ook effectief te kunnen laten zijn op het slagveld?

Glenn Bloemberg heeft 43 jaar gewerkt bij de Koninklijke Landmacht. Als infanterie-officier was hij onder andere commandant van gevechtseenheden bestaande uit pantserinfanterie, tanks en gevechtsondersteuning. Vanuit die ervaring was hij jarenlang docent en trainer militaire tactiek en trainde hij commandanten van gevechtseenheden ter voorbereiding op uitzending naar Bosnië, Afghanistan en Irak. Glenn werd zelf uitgezonden naar Afghanistan, Koeweit en Irak en is daarmee meervoudig veteraan. Sinds eind 2021 heeft Glenn ‘de dienst’ als militair met functioneel leeftijdsontslag verlaten, maar werkt hij nog in deeltijd als burgermedewerker bij de Koninklijke Landmacht.

Glenn woont samen met zijn echtgenote sinds 2003 in Hoogeveen. Hun twee dochters hebben na hun studie een eigen plek gevonden in Zwolle en Groningen.

In 2021 heeft Glenn samen met twee andere enthousiastelingen de ‘Stichting Veteranen Hoogeveen en omstreken’ opgericht. Deze Stichting zet zich in om aandacht, erkenning en waardering voor veteranen en hun achterban in de samenleving van Hoogeveen te bewerkstelligen. Daarnaast richt de Stichting zich op het bevorderen van het historisch besef onder de lokale gemeenschap met betrekking tot de ervaring en kennis van militairen/veteranen.

Sociëteit De Tamboer is een ontmoetingsplaats ter bevordering van culturele en zakelijke contacten en is gericht op het versterken van samenleving. De Sociëteit levert een bijdrage aan het faciliteren van bijzondere activiteiten m.b.t. een goed cultureel aanbod in de Tamboer. Daarnaast is het een unieke sociëteit met een laagdrempelig karakter en een evenwichtig en gevarieerd ledenbestand. Leden zijn eigenaar of leidinggevende van ondernemingen, instellingen of organisaties.

De lezing vindt plaats tijdens de bijeenkomst van Sociëteit De Tamboer op 15 juni 2023 om 16:30 uur in het Theatercafe van De Tamboer. Belangstellenden zijn van harte welkom om de lezing bij te wonen en kunnen zich aanmelden via info@societeitdetamboer.nl