Ga naar de inhoud

15 / 06 / 2023

Effectief inzetten van militair vermogen op het slagveld

Glenn Bloemberg heeft 43 jaar gewerkt bij de Koninklijke Landmacht. Als infanterie-officier was hij onder andere commandant van gevechtseenheden bestaande uit pantserinfanterie, tanks en gevechtsondersteuning.

Vanuit die ervaring was hij jarenlang docent en trainer militaire tactiek en trainde hij commandanten van gevechtseenheden ter voorbereiding op uitzending naar Bosnië, Afghanistan en Irak.

Glenn werd zelf uitgezonden naar Afghanistan, Koeweit en Irak en is daarmee meervoudig veteraan. Sinds eind 2021 heeft Glenn ‘de dienst’ als militair met functioneel leeftijdsontslag verlaten, maar werkt hij nog in deeltijd als burgermedewerker bij de Koninklijke Landmacht.

 

Ook met de modernste tanks is de strijd nog niet zomaar te winnen

Na de val van “de Muur” in 1989 en de geopolitieke ontwikkelingen daarna, ontstond bij veel mensen de overtuiging dat een grootschalige landoorlog tussen verschillende landen in Europa tot het verleden behoorde. Bezuinigingen op Defensie bleek een logische reactie op die verminderde dreiging van grootschalige oorlog in de wereld. Oorlog speelde zich immers vooral elders in de wereld en met name regionaal af. De Golfoorlog, Tsjetsjenië, Afghanistan, Irak en Syrië lijken allemaal ver weg van “de westerse wereld”. Ook de aard van conflicten veranderde met de tijd waardoor ook de inzet van de westerse Defensie veranderde. Voor Nederland waren het vooral de ‘vredesmissies’ of ‘opbouwmissies’ waarvoor Defensie werd ingezet.

 

Sinds 24 februari 2022 speelt er zich een landoorlog af op nauwelijks 2000km afstand van Nederland. Een oorlog met grote impact op alle Europese landen en ver daarbuiten. NATO bondgenoten leveren wapens, munitie en ander materieel aan Oekraïne in de hoop dat het land daarmee de Russische agressor snel zal verslaan.

Wat is ervoor nodig om al die extra capaciteiten zoals zware artillerie en moderne tanks ook effectief te kunnen laten zijn op het slagveld?